2021-01-22 08:24:40• hírek • Szatmár.ro

Eredményes évet zárt tavaly a hadadi önkormányzat, idén is folytatódik a kemény munka

A koronavírus-járvány sem tudott gátat szabni azoknak a beruházásoknak, amelyeket 2020-ra terveztek Hadadon. A munkálatokat mintegy 90%-ban sikerült véghezvinni, ezért eredményesnek gondolja a tavalyi évet Balog Ferenc polgármester.

Nem volt olyan eltervezett beruházás, amellyel ne haladtak volna Hadadon, ha nem is a tervezett ütemben, de legalább ahhoz közel. Balog Ferenc polgármester szerint a járványügyi intézkedések kevésbé voltak befolyással a tavalyi esztendő munkálataira, mint arra az év első felében számítani lehetett, legfeljebb néhány határidőt voltak kénytelenek pár hónappal meghosszabbítani.

„Az adók és egyéb jövedelmek ugyanúgy befolytak a község kasszájába, mint az előző években, így nem mondhatjuk, hogy pénzügyileg a járvány különösebb nehézségeket generált volna számunkra. Bár a beruházások tekintetében több cég is haladékot kért, mert vagy nem kaptak munkaerőt, vagy éppen betegség miatt voltak kénytelenek szüneteltetni a munkát, viszont Így sem állt le huzamosabb időre a munka, csak a határidőket kellett helyenként kitolnunk” – fogalmazott az elöljáró.

A nehézségek ellenére tehát a munkálatok haladtak: a hadadi orvosi rendelő teljes felújítása mintegy 90%-ban befejeződött, a tervek szerint tavasszal használatra bocsájtják, annak rendeltetése szerint. Lelében az iskola esett át ugyancsak teljes felújításon, ez a beruházás is az idei év elején kerül lezárásra.

Jól halad a hadadi orvosi rendelő felújítása

Jó ütemben haladt az utcák aszfaltozása is, egy 4 kilométeres községi út kivételével sikerül befejezni minden tervezett szakaszt. A hátra maradt részt tavasszal fogják elkészíteni. Az év végéhez közelítve egy markológépet is vásárolt a község, illetve Hadadnádasdon egy ravatalozó építéséhez fogtak hozzá.

Ugyanakkor jól haladt a gazdák és a földtulajdonosok földparcelláinak telekkönyvezése is. Hadadnádasdon 90%-ban sikerült mindezt kivitelezni, idén pedig folytatják Hadadon és a többi településen is.

Korszerű markológépet vásárolt tavaly az önkormányzat

Idén kezdődik a szennyvízhálózat kiépítése

A 2021-es év legnagyobb feladata a hadadi, a hadadnádasdi és a lelei szennyvízhálózat kiépítése, illetve az ezekhez tartozó szennyvíztisztító létrehozása lesz. A teljes munkálat befejezésére 2023 decemberéig kapott határidőt a kivitelező cég. A polgármester elmondta, a beruházást az Országos Vidékfejlesztési Program pályázata révén fogják finanszírozni, jelen pillanatban zajlik a licit és a közbeszerzés.

Szintén ebben az évben eszközölne bővítést a hadadi villanyhálózaton is a polgármesteri hivatal: az épülő víztisztító irányában mintegy 800 méteren lesz új villanyhálózat, ami jó hír sok földtulajdonos számára is, hiszen erre a hálózatra lehetőségük lesz a régi termelőszövetkezet udvarán működő farmoknak is rácsatlakozni.

Nem volt adóemelés

Balog Ferenc polgármester elmondta, nem emelte az adókat a hadadi önkormányzat, amennyi növekedés tapasztalható, az mind az országos infláció hozadéka. Más jellegű tarifanövekedés viszont nem történt e tekintetben, viszont akik március 30-áig befizetik ezeket az illetékeket, a megszokott módon, 10%-os kedvezményben fognak részesülni.

Előrelépés a szelektív hulladékgyűjtés tekintetében is

A hulladékgyűjtés tekintetében is fejlődés áll be a községben 2021-től: már nem csak az utcai konténerekbe tehetik a szelektív módon összegyűjtött szemetet a község lakói, hanem saját, a polgármesteri hivatal által kiosztott, e célra szolgáló zsákokba halmozhatják külön a papírt, a műanyagot, a fémet és az üveget a helybéliek.

„Növeltük az utcai konténerek számát, illetve a lakosság zsákokat kap, amelyeket rendszeresen elviszünk, és újakat hagyunk helyettük. Ezeket külön napokon tehetik majd ki, egy meghatározott rendszer szerint” – magyarázta Balog. Hozzátette azt is, nagyon fontos, hogy betartsa az új hulladékgazdálkodási szabályokat a lakosság, különben súlyos szankciók érik majd a községet, melyek a szemétdíjakon is érezhetőek lesznek. Viszont, ha mindenki komolyan veszi, és odafigyel a szemét szelektíven való gyűjtésére, mindenki számára könnyebb és átlátható lesz ez a folyamat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: